Galéria 2018 Galéria 2013 HÓNAPOK Itthon Magyarországon! Galéria Európa útjain!

Wroclaw a folyók és hidak városa

Wroclaw a folyók és hidak városa
Város az „öt folyó” partján

Lengyelországban, a Sziléziai síkságon, ott ahol az Odera és még négy kisebb folyó (Bystryca, Olava, Sleza és Widawa) találkozik, ott található Wroclaw (www.wroclaw.pl). Magyarul korábban Boroszlóként hívták, németül közismertebb azonban a neve: Breslau. Érdekességként megemlítem, hogy 1741-1918 között a hivatalos neve: Boroszló Királyi Fő-és Székváros. A középkortól Habsburg-, majd a Porosz Királyság része, végül a Német Birodalomhoz tartozott. Szilézia történelmi fővárosa, Lengyelországot tekintve ma a negyedik legnagyobb és az egyik legrégebbi város. Minden tekintetben központnak számít, hiszen itt összpontosul a wrolawi vajdaság ipara, közlekedése, központja a művészeteknek, oktatásnak és a kulturális életnek. Sok helyen olvashatjuk, hogy a „hidak városa”, mert egykoron közel háromszáz, ma már kétszáz hídja van. A Hagyomány szerint a várost egy Vratislaw/Wrocislaw nevű személyről nevezték el. E lengyel névből egyszerűsödött Wroclaw-vá, de közben természetesen sok más névvel is illették. Lehetséges, hogy a szilézia törzsi fejedelem neve után kapta, aki a terület és a város első birtokosa volt. Természetesen ezernyi magyarázat és elképzelés van, de minden között talán ez a leg hihetőbb változat. Magyar vonatkozása is van a történelmének, hiszen 1469-1490 között, Sziléziával együtt Magyarországhoz tartozott. Azt nyugodtan állítható, hogy a város ezernyi történelmi vihart, uralkodót és birtokost megért és átélt. Volt cseh, magyar, Habsburg és német. Kevés város mondhat ilyen hosszú listát el magáról. Szilézia és Breslau a Potsdami konferencia alatt kötött megállapodás szerint került a háborút követően Lengyelországhoz. Szerencsének mondható, hogy a világháború bombázásait és a háború végét túlélve a régi belvárost fokozatosan újjáépítették, eredeti pompájában. Lengyelország többi nagyobb történelmi városához hasonlóan csaknem minden monumentális épülete felépült.
 

Wroclaw egyetemi város éppen úgy, mint a hidak, múzeumok városa is. Időnktől függően érdemes felkeresni a Nemzeti Múzeumot, s azon belül a híres Raclawicei Körképet. (Hasonló, mint a mi Feszty-körképünk) A Wroclawi érseki múzeum, Ásványtani-és Természeti Múzeum minden érdeklődőnek különlegességeket tartogat. Aki kedveli a különleges színházi előadásokat, a városban talál magának megfelelő előadást, természetesen a nyelvtudás ez esetben elengedhetetlen. Ne hagyják ki a Wroclawi Egyetem barokk épületcsoportját, a Leopoldina termét. Különleges (bár számomra kissé túl díszített) a díszterem és a lépcsőház. Nézzék meg a gótikus Városházát, érdemes „körbe fotózni”, a piacteret, melyet körül ölelő épületek eredeti pompájukban állnak őrt a zsibongó tér fölött. A gótikus templomok a katedrális a Tumski szigeten, mind-mind megtekintésre érdemes. A történelmi városok többségében érdekes látvány a vasútállomás. Így van ez Wroclawban is. Ha tehetik sétáljanak ki, nézzenek körül a neogótikus épület együttesben. De egy térkép segítségével könnyen megtalálják a Népcsarnokot, (Hala Ludowa) a vásárcsarnokot és a wroclawi vásár épületét.
 

A katedrálishoz indulva keressék a Piaskovy hídat. (Most Piaskowky) Az Odera nagy szigetére (térképen Wyspa Piasek) sétálva ne lepődjenek meg, ha a híd korlátain ezernyi lakatot, láncot találnak. A szerelmesek itt fogadnak egymásnak örök hűséget, melyet két lakat összezárásával pecsételnek meg. Vajon ha szerelmüknek vége, levágják a hűség jelképének szánt lakatot?
 

Éppen ilyen érdekesség, amikor a belvárosban (nem messze a piactól) aprócska szobrokba botlanak. Ezek a kis manók, mára Wroclaw jelképei lettek, nincs olyan turista, ki ne fotózná le, ne ülne melléjük egy-egy emlékfotó elkészítéséért.
 

Wroclawra nem elég egy nap. Ha szeretnénk jobban megismerni, töltsenek itt legalább három szép napot. Látványosságban bőven lesz részük. Így bizonyára itt töltenek majd egy estét is. Kilenc óra magasságában a Hala Ludowa előtti nagy parkban színes fényjáték várja az érdeklődőket és turistákat. A szökőkútnál e játék, zenével közel húsz percig szórakoztatja a közönséget.
 

Nagyobb képért klikkeljen a képre!

A Katedrális
A Katedrális
Fényjáték
Fényjáték
Fényjáték2
Fényjáték2
Fényjáték3
Fényjáték3
Középkori kerékvető
Középkori kerékvető
lakatok a Piaskowy hídon
lakatok a Piaskowy hídon
Leopold terem (részlet)
Leopold terem (részlet)
leopold terem
leopold terem
Muzsikus a Piaskowy hídon
Muzsikus a Piaskowy hídon
Nemzeti Múzeum -  Ahol a körkép található
Nemzeti Múzeum - Ahol a körkép található
Piactér barokk épületei
Piactér barokk épületei
Piactér
Piactér
Piaskowy híd
Piaskowy híd
Raclevicei körkép (részlet)
Raclevicei körkép (részlet)
Raclewicei körkép2
Raclewicei körkép2
Szökőkút a parkban
Szökőkút a parkban
Törpe
Törpe
Törpék a piactér mögött
Törpék a piactér mögött
Tumski sziget a Katedrálissal
Tumski sziget a Katedrálissal
Wroclaw Egyetem lépcsőháza
Wroclaw Egyetem lépcsőháza
Wroclaw Városháza homlokzata
Wroclaw Városháza homlokzata
Wroclaw Városháza
Wroclaw Városháza
Honlap készítés:
Eco-Webdesign Kft.

-

Galéria 2018

-

Galéria 2013

-

HÓNAPOK

-

Itthon Magyarországon!

-

Galéria

-

Európa útjain!

-


Copyright © 2011. Kerekes György természetfotós oldala - Minden jog fenntartva!