Galéria 2018 Galéria 2013 HÓNAPOK Itthon Magyarországon! Galéria Európa útjain!

Cuha-völgyi kalandozások

Barangolás a királyok erdeiben…

Cuha-völgyi kalandozások

Vadregényes „Bakonyerdő”, mely betyárok, zsiványok tanyája volt egykoron, ma a turisták egyik kedvelt célpontja. A Magas-Bakony gyöngyszeme, talán a legtöbbet látogatott úti célja a Cuha-patak völgye. A szorosban hatalmas triász mészkősziklapadok tarkította vadregényes gyalogösvényen haladunk, mely összeszorítja, néhol szűk folyosóba kényszeríti a patakot, melynek útját a kidőlt fatörzsek és hatalmas sziklák is nehezítik. De ettől lesz igazán izgalmas és kalandos (ám könnyű) a séta.

Hogyan érdemes bejárni?

Kihagyhatatlan a milleneumi vasúton történő utazás, mely völgyhidakon áthaladva, lassan kanyarog az erdőben a patak vonalát követve sok helyen.

Ha javasolhatom, Zircen szálljanak vonatra, utazzanak Vinye vasútállomásig. Egy kis előzetest kaphatnak már ekkor az elkövetkező órák szépségeiről.

A vasútállomásról jól jelzett táblák és turista jelzések segítségével hamar a Tanösvény bejáratához érkezünk.

Mielőtt a „sűrűbe” vetnénk magunkat, tegyünk kitérőt a Kőpatak-forráshoz és a Zsivány-barlanghoz. Majd irány az erdő, a patak part.

A komornak tűnő sziklák között félhomályban, néha a patakot keresztezve gyalogolhatunk. Jobbra, balra sziklák szegélyezik a gyalogösvényt. A sziklákon fák telepednek meg, dacolva a nehéz körülményekkel. Tavasszal még csak beszűrődik valami fény, de ha a lomb beborítja a hegyoldalt, már a homály lesz az úr.

Időnként megállásra kényszerít bennünket a víz, mely keresztezi az utunkat. Aki úgy gondolja, átlépdelhet a köveken, de jó lábbelivel könnyen átlépdelhetünk rajta. (Sokan eleve gumicsizmában indulnak a sétára)

Egészen Porva-Csesznek vasútállomásig sétálhatunk.

Itt eldönthetjük, hogy vonattal vagy gyalog térünk-e vissza Zircre.

 

Cuha-patak völgye, 2013. május 4

A Cuha-patak „játéka”

Átbukom a köveken, átbújok ezernyi fatörzs alatt,

Utat keresek és találok, nem állíthat meg semmi sem.

Messzire viszem hírét a bakonyi vadonnak,

Megtartva titkait az erre sétálóknak.

 

 

 

 

Honlap készítés:
Eco-Webdesign Kft.

-

Galéria 2018

-

Galéria 2013

-

HÓNAPOK

-

Itthon Magyarországon!

-

Galéria

-

Európa útjain!

-


Copyright © 2011. Kerekes György természetfotós oldala - Minden jog fenntartva!